آشنایی با ادوات و بخشی از اقدامات ادوات

بسمه تعالی
آشنایی با ادوات و بخشی از اقدامات ادوات لشکر 41 ثارالله
تیپ ادوات لشکر 41 ثارلله در طول دفاع مقدس بسیار درخشید و با اجرای آتش دقیق و پر حجم رزمندگان اسلام را در عملیاتها پشتیبانی و پیروزیهای زیادی را بدست آورد و دشمن را در بسیاری از پاتکها ناکام نمود .
سیر مراحل تشکیل ادوات :
از ابتدای دفاع مقدس انواع سلاحهای ادوات بصورت واحدهایی مستقل در عملیاتها و خطوط پدافندی شرکت می کردند .


قبضه های خمپاره انداز 60 م م ، 81 م م ، 120 م م از ابتدای دفاع مقدس بصورت پراکنده و بعضا با سازمان آتشبار 3 یا 4 قبضه ای در عملیاتها شرکت می کردند و بعد از عملیات ثامن الائمه واحد خمپاره انداز با قبضه های 81 ، 82 و 120 م م فعالیت خود را آغاز کرد و بصورت منسجم در عملیاتها شرکت می کرد .
قبضه های تفگ 106 م م از زمان درگیرهای مهاباد کار را آغاز و در دفاع مقدس نیز بعنوان واحد 106 میلیمتری با تعداد زیادی جیپ و قبضه 106 در عملیاتها شرکت می کردند .
قبضه های دوشکا به همین صورت مستقل و نهایتا واحد دوشکا کار می کردند .
قبضه های موشک تاو و مالیوتکا نیز به صورت واحد موشک انداز کار را ادامه می دادند .
قبضه های راکت انداز 107 م م از ابتداء در اختیار واحد توپخانه بود که بعداز عملیات خیبر به ادوات واگذار گردید .
بعد از عملیات خیبر سلاحهای ادواتی بصورت واحدهای مستقل کار می کردند ، بعد از این عملیات از طرف فرماندهی لشکر به شهید صادقی دستور داده شد که با سازماندهی این واحدها گردان ادوات را تشکیل دهد .
شهید صادقی نیز واحد خمپاره انداز و راکت انداز 107 م م و دیده بانی را بعنوان گروهان پشتیبانی آتش و سلاحهای خمپاره 60 م م ، دوشکا ، پلامینا و قناسه را بعنوان گروهان ادوات سبک و سلاحها موشک انداز و اس پی جی و تفنگ 82 م م را بعنوان گروهان ضدزره سازماندهی و مجموعه ای بعنوان ستاد و پشتیبانی ادوات راه اندازی و به این ترتیب گردان ادوات لشکر 41 ثارالله با فرماندهی شهید حسین صادقی سازماندهی وکار خود را ادامه داد.
گردان ادوات در خطوط پدافندی مستقر بودند و در عملیات بدر نیز شرکت داشتند .
فرمانده گردان ادوات در این عملیات به شهادت می رسند و شهید زندی فرماندهی گردان ادوات را بعهده می گیرد .
بعد از عملیات بدر فرمان تشکیل تیپ ادوات به شهید زندی داده می شود که ایشان با ارتقاء گروهانهای سازماندهی شده قبلی به گردان و با تقویت ستاد و پشیبانی ، تیپ ادوات سازماندهی و فعالیت خود را شروع می کند .  
 
  تیپ ادوات دارای سه گردان و ستاد و پشتیبانی بود ،  گردان ضد زره ، گردان ادوات سبک ، گردان پشتیبانی آتش و گروهان دیده بانی .
گردان ضدزره شامل : توپ 106 م م ، موشک انداز مالیوتکا و تاو واس پی جی
گردان ادوات سبک شامل : قبضه های دوشکا ، خمپاره 60 م م و پلامینا و قناسه و خمپاره انداز 82 میلیمتری
گردان پشتیبانی آتش : قبضه های 107 م م ، خمپاره اندازهای 81 و 120 م م
گردان ضد زره و ادوات سبک در طول دفاع مقدس همپای زرمندگان گردانهای پیاده در خطوط مقدم جبهه می جنگیدند و رزمندگان را پشتیبانی می نمودند .
گردان پشتیبانی آتش در نزدیکترین فاصله به خط مقدم مستقر و آتش نزدیک زرمندگان را تامین می نمود .
دیده بانان ادوات همیشه در خط مقدم پهلوی فرماندهان گردان پیاده مستقر و آتش مورد نیاز فرماندهان را در خط مقدم تامین می نمودند و همچنین تعدادی از دیده بانان در دکلهای دیده بانی مستقر و آتش عقبه دشمن را که دیده بانان در خط دید کافی نداشتند هدایت می کردند .
به منظور اجرای آتش دقیق و پر حجم در خط مقدم ، قسمتهای مختلفی باید با هم هماهنگ کار کنند تا این امر محقق شود .
زمانی که فرمانده گردان پیاده از دیده بان درخواست آتش می کند ، دیده بان محل درخواست را با مختصات یا گرای هدف با مسافت و یا از نقطه ای معلوم به مرکز هدایت آتش ارسال می کند ، مرکز هدایت آتش درخواست دیده بان را بوسیله پلاتینگ برد یا میز طرح تیر و یا دستگاه هادی و یا ماشین حساب عوامل درخواست را به عوامل تیر تبدیل کرده و به فرمانده قبضه ارسال می نماید .
فرمانده قبضه عناصر تیر را به تیر انداز داده که روی زاویه یاب قبضه اعمال کند .
پس از بستن عناصر تیر روی زاویه یاب قبضه ، با تنظیم دقیق روی شاخص و تنظیم حبابهای زاویه یاب عوامل بدست آمده به لوله قبضه منتقل می شود .
بعد از آن مسئول مهمات ، مهمات مورد نیاز را آماده و به تیر انداز می دهد تا شلیک انجام شود .
تمام این عوامل ظرف چند ثانیه باید انجام  و تیر اندازی صورت گیرد .
اما نکته مهم و اساسی در اجرای آتش دقیق و موثر عواملی هستند که بسیار موثرند و باید حتما رعایت شود .
اجرای آتش دقیق :
به منظور اجرای آتش دقیق و پر حجم در شب عملیات ، در پاتکهای دشمن که بلافاصله در روز اول عملیات که توسط دشمن اجراء می گردد و در خطوط پدافندی ، عواملی زیاد و مهمی باید دست به دست هم داده و هماهنگیهای زیادی باید بین رده های مختلف صورت گیرید تا یک گلوله روی هدف فرود آید ، رزمندگان اسلام را شاد و دشمن را سرکوب و نابود نماید .
پس باید بدانیم افراد زیادی در پشت صحنه های نبرد مشغول فعالیت و کار و تلاش هستند تا این گلوله به هدف اصابت نماید .
افرادی که شاید در طول دفاع مقدس نامی از آنها برده نشده و حتی بعد از دفاع مقدس هم یادی از آنها برده نشود ، اما کار و تلاش آنها تا ابد در قلب تاریخ باقی خواهد ماند .
افرادی که در سراسر خطوط در خطوط دوم و سوم مشغول ساخت و ساز و استقرار سلاحهای پشتیبانی آتش بودند و بارهای سنگین مهمات را حمل ، جاسازی ، آماده سازی و تمیز می کردند و هنگام انتقال یک گلوله به سمت قبضه جهت شلیک دائم در حال قرائت آیه و ما رمیت اذ رمیت و لاکن الله رما بودند و همین ذکرها گلوله ها را به هدف می رساند .
و بارها در خاطرات رزمندگان خوانده و شنیده ایم که در فلان عملیات یک سنگر تیر بار و یا یک سنگر آرپی جی 7 و یا یک سنگر خمپاره انداز جلو پیشروی رزمندگان را سد کرده بود که ناگاه گلوله ای از غیب آمد و این سنگررا متلاشی و پیشروی ادامه پیدا کرد .
این گلوله های غیبی که گره از کار رزمندگان باز می کرد همان گلوله هایی بودند که با اشک و ناله و ذکر " وما رمیت اذ رمیت و لا کن الله رما " توسط رزمندگان گمنام در دل شب شلیک می شد .
مراحل اعتقادی شلیک یک گلوله : بعد از اینکه تمام کارهای مقدماتی برای شلیک آماده می شد نوبت به انداختن گلوله داخل قبضه خمپاره انداز یا راکت انداز که می رسید .
مهمات بیار گلوله را از داخل زاغه مهمات به بغل گرفته و ذکر می گوید تا این گلوله به دست تیر انداز برسد ، تیر انداز هنگام بالابردن مهمات تا قرار دادن به دهانه لوله آیه " وما رمیت اذ رمیت و لا کن الله رما " را قرائت می کند ، زمانیکه گلوله از دست تیر انداز رها می شود با صدای بلند فریاد می زند الله اکبر ، بی سیم چی مستقر در مرکز هدایت آتش نیز به دیده بان اعلام می کند الله اکبر ، دیده بان نیز با شنیدن این ذکر فریاد می زند جانم فدای رهبر.
این مراحل در جان و روح تمام رزمندگان پشتیبانی آتش نقش بسته و در هنگام شلیک تمام گلوله ها دائم تکرار می شود ، گاهی اوقات زمان شلیک نیم اول آیه را طرف شلیک کننده و نیم دوم آیه را دیده بان می گوید . از طرف تیر انداز گفته می شد " وما رمیت اذ رمیت " و از طرف دیده بان گفته می شد " و لا کن الله رما " تمام گلوله ها با ذکر شلیک و به هدف اصابت می نمود .
عواملی که در اجرای آتش دقیق و پر حجم دخالت مستقیم دارند و باید با هم هماهنگ شوند تا گلوله به هدف اصابت کند عبارتند از :
دیده بانی :
عناصر دیده بان و آموزش هایی که یک فرد دیده بان باید طی کند تا بتوان در دل شب و در روز عملیات گلوله ها را هدایت کند و دشمن را نابود نماید .
آمورش های اولیه و مورد نیاز یک دیده بان ، آموزش بکار گیری قبضه و محاسن و معایب انواع قبضه ها ، آموزش هدایت آتش و آشنایی با انواع روشهای هدایت آتش ، آموزش دیده بانی و انواع روشهای دیده بانی و درخواست آتش در حالتهای مختلف صحنه نبرد و . . . که موضوع دیده بانی در بخش مربوطه توضیح داده خواهد شد .


عناصر هدایت آتش :
 افرادی که در مرکز هدایت آتش مشغول بدست آوردن عناصر تیر هستند باید آموزشهای مختلفی را طی نمایند تا بتوانند در کمترین فرصت با دقت کامل عناصر دریافت شده از دیده بان را به عناصر تیر تبدیل و به فرمانده قبضه ارسال نمایند .
فرماندهان و تیر اندازان قبضه ها :
تمام فرماندهان قبضه ها و تیر انداز و مهمات بیار که جمع آنان از 3 نفر شروع و تا 8 نفر نسبت به نوع سلاح متفاوت است باید آموزشهای لازم را طی کنند و با دیگر رده ها هماهنگ باشند تا بتوان یک گلوله بطور دقیق شلیک کرد .
نوع قبضه و تجهیزات جانبی آن :
یکی از عوامل ، سالم بودن تمام امکان قبضه است که در این بخش مشکلی وجود ندارد و تمام تجهیزات و امکانات همیشه سالم و به محض خراب و یا معیوب شدن بلافاصله تعویض می شوند .
 انواع مهمات :
یکی دیگر از عوامل نوع مهمات است ، در دفاع مقدس انواع مختلفی از مهمات وجود و هر کدام برنامه خاص خود داشت که معمولا در این قسمت مشکل خاصی وجود نداشت ، گاهی اگر نوعی از مهمات مشکل دار بود بلا فاصله هماهنگ می شد و این نوع مهمات از منطقه خارج می گردید .
در شبهای عملیات که نیروهای خودی در منطقه حضور داشتند از بهترین نوع مهمات استفاده می شد که مشکلی برای رزمندگان بوجود نیاید .
زیر سازی قبضه ها :
عامل موثر و اثر گزار در قبضه های خمپاره انداز و 107 م م زیر سازی قبضه ها می باشد که هنگام شلیک و ضربه شدیدی که به قنداق وارد می شود قبضه را حرکت ندهد و آتش دقیق اجراء شود .
و عوامل دیگری در اجرای آتش نقش دارند که هر کدام در بخش های مختلف اجرای آتش دقیق توضیح داده خواهد شد .       
زیر سازی خمپاره اندازها :
همان گونه که اطلاع دارید تمام خمپاره اندازها روی قنداق مستقر می شود و این قنداق نسبت به اندازی قبضه و ضربه ای که به قنداق وارد می شود تفاوت دارند .
برد خمپاره اندازهای 120 م م با خرج عادی بیش از 6200 متر  و با خرج موشکی تا 12 کیلومتر افزایش پیدا می کند .
در بردهای مختلف ضربه ها شدیدتر می شود و لازم است زیر قنداق به گونه ای محکم باشد که با هر شلیک قبضه در زمین فرو نرود .
این امر در زمینهای کوهستانی و محکم با مشکلات کمتری مواجه است و در زمینهای سست و نم دار مشکلات زیادی را ایجاد می کند و در مناطق باطلاقی بحثی مختص خود دارد .
با توجه به حجم آتش زیادی که در عملیاتها و در زمان پاتک دشمن باید اجراء گردد موضوع زیر سازی خمپاره اندازها بسیار حائز اهمیت است و باید بطور دقیق مورد بحث قرار گیرید و اقدامات زیادی را می طلبد تا در زمان عملیات مشکلی برای قبضه بوجود نیاید .
ادوات لشکر 41 ثارالله از ابتدای دفاع مقدس چه در زمانی که خمپاره اندازها بصورت واحدی کار می کردند و چه در ادامه که گردان ادوات تشکیل شد و چه در زمانی که تیپ ادوات راه اندازی و خمپاره اندازها در قالب گردان پشتیبانی آتش فعالیت می کردند ، در زمینه زیر سازی برای خمپاره اندازها و راکت اندازهای 107 م م بسیار تلاش کردند و زیرسازیهای مختلفی را ساختند تا در زمان بحران و اجرای آتش با مشکلی روبرو نشوند ، و الحمدلله در این بخش فعالیتهای زیادی صورت گرفت و موفق هم بودندکه به مرور و در قالب اجرای آتش دقیق در بخش ابداعات ادوات توضیح داده خواهد شد .
در طول مرز با عراق مناطق عملیاتی انواع و اقسام مختلفی از زمینها را داشت .
در غرب کشور اکثر مناطق کوهستانی و محکم می باشد که برای خمپاره انداز کمتر مشکل ایجاد می کند .
در بخش میانی جبهه ها زمینهای زوعارضه که بخشی از آن دارای ارتفاع و در بخشی زمینهای صاف و بخشی هم رملی می باشد که برای زیر سازی خمپاره اندازها مشکل ایجاد می کند .
در بخش جنوبی جبهه ها نیز اکثر زمینها نم دار و باطلاقی می باشد که باید فعالیت زیادی برای زیر سازی انجام شود و گر نه با هر شلیک گلوله ، قبضه در زمین فرو خواهد رفت .
لذا با توجه به وجود زمینهای مختلف و جابجاییهای مکرر در طول مرز و مواجه شدن با انواع و اقسام زمینها باید زیر سازی خمپاره انداز ، از قبل برنامه ریزی و آماده شود تا در زمان استقرار کار به سرعت انجام شود .
ادوات لشکر 41 ثارالله از همان ابتداء برای رفع این مشکل کارهای متعددی را انجام داد .
می دانید زمانی که خط تحویل یک یگان می گردد باید سریع قبضه ها مستقر و آتش منطقه تامین شود ،که اگر در زمان تعویض یگان دشمن متوجه شد ،هر گونه حرکتی از طرف دشمن امکان پذیر است و با اجرای آتش روی یگانهای خودی باعث تلفات زیادی خواهد شد ، در این زمان باید رده های پشتیبانی کننده آماده جوابگویی باشند که دشمن در خیال خام خود دست به اقدامات ناجوری نزد .

ویژه نامه

Rooz Atash

8 1

 

 

 

 

 

 

تمامی حقوق نزد قرارگاه تیپ ادوات لشکر 41 ثار الله محفوظ می باشد